Welcoming New Year 2022 in Romania

Întâmpinarea Anului Nou 2022 în România în mod tradițional

În timp ce Revelionul este sărbătorit în orașe cu petreceri acasă, în baruri și pub-uri sau în diverse stațiuni, la țară noaptea dintre ani nu este la fel de plină de tradiții precum Crăciunul și zilele dinaintea lui.

Cu toate acestea, prima zi a anului marchează sărbătorirea Sfântului Vasile – Sfântul Vasile. În această zi vin copiii colindând un colind numit Sorcova, urându-le oamenilor un an bogat, rodnic. În prima zi a anului se cântă și colindul agrar Plugușorul.

Sfântul Vasile, sau Sfântul Vasile cel Mare, a fost episcopul Cezareei Mazaca din Capadocia, în Turcia de astăzi. El este cunoscut ca un sfânt care protejează împotriva spiritelor rele. A înființat aziluri și spitale pentru săraci, o instituție de ajutorare a prostituatelor. În tradiția greacă, el aduce copiilor daruri în fiecare 1 ianuarie. Sfântul Vasile este ziua onomastică pentru mulți români.
În general, perspectiva zilei de 1 ianuarie este considerată grăitoare pentru întregul an.

Pentru că Anul Nou este o perioadă de reînnoire, tradiția populară susține că anul trebuie întâmpinat cu gânduri bune pentru ca întregul an să fie unul bun. Oamenii ar trebui să evite să se supere sau să se certe și să fie veseli, astfel încât să rămână în aceeași dispoziție tot anul.

O tradiție este să ridicați un instrument la 1 ianuarie și să lucrați cu el de trei ori pentru a progresa cu munca pe tot parcursul anului. În același timp, o superstiție susține că felul în care vizitatorii care vin pe Sfântul Vasile sunt, fie bogați, fie săraci, la fel va fi oaspetele.

În ceea ce privește vremea, ziua de Sfântul Vasile va determina întregul an. Dacă este cu adevărat frig, este semn că anul pe care tocmai l-am privit va fi unul bun, iar multe căsătorii vor fi celebrate. Dacă pe Sfântul Vasile va ninge, anul va fi unul prosper, iar dacă vremea va fi senină și înghețată, oamenii vor fi sănătoși pe tot parcursul anului.

Întâmpinarea Anului Nou 2022

Copiii merg la colindat la Sorcova în această zi, iar obiceiul este răspândit în toată țara. Sorcova este un băţ sau o crenguţă împodobită cu flori de diferite culori. Copiii și-au lovit ușor părinții sau cunoscuții în dimineața zilei de 1 ianuarie cu sorcova, urându-le sănătate și noroc. În zilele noastre, sorcova se face cu flori artificiale, dar se făcea odinioară din crengi de măr, par sau prun, tăiate în ziua de Sfântul Andrei (30 noiembrie) sau de Sfântul Nicolae (6 decembrie) și puse în apă la germina. După terminarea colindatului, sorcova se păstrează pe tot parcursul anului, fie într-un colț de răsărit al casei, fie într-un loc curat.

Întâmpinăm Anul Nou 2022 în România

Plugușorul este un colind agrar cu elemente teatrale, celebrând munca prestată pentru pâinea de zi cu zi. Plugul este împodobit cu panglici colorate și uneori cu un pom de Crăciun. Colindul este acompaniat de sunetul clopotelor, al unui instrument numit buhai, și de bubuituri de bici, creând o atmosferă zgomotoasă. În mod tradițional, grupul de colindători care cântau Plugușorul era alcătuit din bărbați necăsătoriți sau proaspăt căsătoriți. Tradiția Plugușorului se practică nu numai în mediul rural, ci și în orașe. În zilele dinainte de Anul Nou sau de 1 ianuarie, locuitorii orașului se pot aștepta să audă colindători mergând de la un bloc la altul.

În unele părți ale țării, Anul Nou începe cu colindători îmbrăcați în costume și măști speciale, executând un dans ritual menit să alunge anul vechi, rău.

Get It on Google Play Store

Leave a Reply